top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Viktige tema under Arendalsuka

Oppdatert: 9. aug.

Stedet hvor politikere, forvalting og beslutningstakere møtes. Tilfeldig valgt til å være samme uke som skolestart for mange norske barn, også våre. Det hindrer ikke oss i HBF og andre til å ha gode og viktige samtaler inn under Arendalsuka. Her er et utvalg.

Det er flere viktige tema under årets Arendalsuka. Noen av de er vi selv arrangør eller medarrangør av og andre er det gode krefter som gjennomfører. Først våre egne

9 av 10 unge spiller, eller er gamere. For funksjonshemmede er det noe annerledes. NAV hadde i fjor ca 60 saker om hjelpemidler for Gaming for funksjonshindrede. Det er 30.000 barn og unge med store behov.Når alle spiller, er vi alle vinnere. Inkluderende spill og tilgjengelighet i spillverden er viktig for fullverdig deltagelse. 

Handikappede barns foreldreforening har sammen med KRED Norge, e-sportalliansen og Ecura etablert et samarbeid for å øke kunnskapen om gaming tilrettelagt for funksjonshemmede.



Det å bo og leve selvstendig er viktig for alle – også for unge med funksjonsnedsettelser. Men det er ikke enkelt å komme på inn på boligmarkedet. Mange med funksjonsnedsettelser har begrensede økonomiske ressurser, det er få tilgjengelige boliger i markedet, og det er vanskelig å få tilgang på støtteordninger som startlån, tilpasningstilskudd, etableringstilskudd, BPA, og tjenester i bolig. Mange opplever manglende valgfrihet og føler seg tvungent inn i kommunale løsninger som ikke passer. Så hva kan gjøres for at flere unge med funksjonsnedsettelser kan etablere seg og bo for seg selv? Hva skal til for at flere kan eie egen bolig? Eller bestemme selv hvor en vil bo og hvem en vil bo med?l


Uka er ellers også fylt med gode treffpunkt og samtaler. Vi vil fremheve noen. Her er vår hot-liste.

Mandag

1830-2000 Kick-off

AssisterMeg inviterer til Kick Off for å måle temperaturen på forventningene rundt årets program som angår funksjonshemmede, inkludering, rettigheter og likestilling. Intet mindre og gjennomfører også en live innspilling av deres pod-cast #ingenblirbestalene


2030-2130 Funkisforeldre - lansering av den første håndboken for funksjonshemmede foreldre

Norges Handikapforbund, SAFO, FFMU, Medvind Assistanse lanserer funkisforeldrehåndboken mandag 12. august under Arendalsuka. I løpet av arrangementet vil en dykke ned i komplekse utfordringer som funksjonshemmede foreldre står overfor – med praktiske og konkrete råd.


Tirsdag

0900-1000 Å se mulighetene når livet serverer begrensinger Bli med på et foredrag om hvordan det er å leve i en familie med sterkt svaksynt pappa, døv storebror med Cl-implatat som førstespråk, aktiv lillebror og 100 % pleietrengende fireåring i palliasjon. Løvemamma foredrar om å være kaptein på familieskuta og om teamet med BPAer som gjørd et mulig.

0930-1030 E-sport og gaming: Meningsløst tidsfordriv eller viktig møteplass mellom "utafor" og "innafor" E-sport og gaming har vokst fra nisje til global bevegelse med millioner av spillere og fans. Den eksplosive veksten har åpnet nye muligheter, ikke bare innen underholdning, men også som et verktøy for inkludering og kompetanseutvikling. Nye løsninger har demonstrert hvordan den digitale verden kan skape nye arenaer som gir personlig utvikling og varig inkluderingseffekt. Kopano tar samtalen om hvordan e-sport og gaming kan bidra effektivt i kampen mot utenforskap.


1000-1100 Økt forekomst av autisme - økt behov for tilbud Autismeforeningen tar opp temaet om at det er en økt forekomst av autismespekterdiagnose i befolkningen, eksempelvis har antall kvinner med autisme økt med over 70 prosent fra 2018 til 2022. Autismestudien viser også at andelen barn med autisme er økende og over 7 av 1000 barn får en autismespekterdiagnose.


1100-1200 Hvorfor rette liv, om man ikke får leve? Løvemammaene med flere inivterer til samtale. Mange snakker om «eldrebølgen» - men ingen snakker om «barnebølgen». Den har vært her en stund, men er verken varslet spesielt av noen helseminister, eller problematisert i utredninger og rapporter - ikke før Helsepersonellkommisjonens NOU løftet dette.Spesialisthelsetjenesten gjør store medisinske fremskritt hver eneste dag, mens resten av samfunnet blir hengende etter. Barn som tidligere aldri satte sin fot (eller rullestol) i sine hjemkommuner, sendes nå hjem i hopetall, og kommunene er ikke rustet for det. Om staten ikke er beredt på å ivareta og behandle barn med sykdom og hjelpebehov på en likestilt og verdig måte, bør de da fortsette å redde dem?


Onsdag

0930-1100 Fra universell utfordring til universell utforming

AssisterMeg, Etac og Ekskurs arrangerer et rullestolorienteringsløp hvor mennesker som til daglig ikke benytter seg av rullestol, tester ut universell utforming i praksis.


Viktige samfunnsaktører utfordres og skal rulle gjennom Arendals gater. Er samfunnet tilgjengelig? Det hele blir oppsummert etterpå.


1030-1130 Hvordan sikre likeverdige helsetjenester til personer med utviklingshemming og psykisk lidelse Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemning og psykisk helse (NKUP) viser til at det er dokumentert høyere andel av psykisk uhelse blant personer med utviklingshemming og autisme, uten at det er god kompetanse i spesialisthelsetjenesten. Det er kjent hos helsemyndighetene at det er store forskjeller. Temaet stiller spørsmålet, men får en svaret under møtet?


1200-1245 Svikter velferdsstaten kvinnene?

Ny forskning tvinger frem et spørsmål: Har velferdsstaten vår sviktet kvinnene? Mødrene til funksjonshemmede barn i Norge lider under en økende omsorgsbyrde. Arbeidet de må legge ned for å gi barna sine et godt liv, går utover helsen og den personlige økonomien. Det finnes ordninger som skal avlaste mødrene, men mye tyder på at de ikke lykkes. Kvinner med barn med funksjonsnedsettelser går ofte ned i stillingsprosent på jobb, og får dårligere helse av arbeidet med å navigere seg rundt i velferdsstaten.


1200-1300 IQ-ual? Verdidebatt om likestilling og menneskeretter Forenigen JAG inviterer til verdidebatt: Likhet og likestilling beskrives som sentrale verdier i Norge, og som et bærende prinsipp for velferdstaten. I realiteten er det et begrenset gode. Funksjonshemmede stenges ute fra samfunns- og sosialt liv, og i størst grad utestenges de med intellektuelle funksjonshemminger. Er det manglende vilje, økonomi eller rett og slett dårlige holdninger som gjør at funksjonshemmede utestenges?


1200-1300 Tilgjengelige møteplasser for barn og ugne med funksjonsnedsettelser Sammen med norske politikere vil UKM Norge, Ungdom og Fritid, Hyperion og Kulturtanken sette fokus på hvorvidt åpne møteplasser er tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelser?

Med gaming som metode og verktøy vil vi utforske og lære om hvordan vi kan inkludere flere med god tilrettelegging, og ser dette i lys av regjeringens nye dataspillstategi.


1400-1500 Retten til deltagelse i eget liv - hva har "barneskirenn" med det å gjøre? Beitostølen helsesportsenter stiller spørsmålet om hvilke muligheter har barn og unge til å delta akkurat der de vil, med dem de vil, på det de vil, når utgangspunktet er at du trenger tilpasset aktivitet og aktivitetshjelpemidler? Hvordan kan helt nye samhandlingsformer og samarbeidspartnere utgjøre en forskjell og påvirke dagens forståelse og praksis slik at flere får delta?

1430-1530 KI som hjelper familer med alvorlig sykt barn Under Arendalsuka vil digitaliseringsdirektoratet og helsedirektoratet vise fram et nytt verktøy basert på KI som skal bidra til å gjøre det enklere for den enkelte familie å få god informasjon og navigere gjennom de offentlige tjenestene. Begrepet «alvorlig sykt barn» er utvidet til å omhandle barn og unge med sammensatte behov. Med det mener vi barn og unge med behov for sammenhengende og koordinerte tjenester (mer enn en tjeneste) på tvers av ulike sektorer i det offentlige. Familier som opplever dette møter i dag en offentlig sektor som ikke henger sammen og krever mye tid å navigere seg i. Faktisk så mye som 19 timer i gjennomsnitt per uke på «administrative» oppgaver knyttet til oppfølging av sine barn med funksjonsnedsettelser. Det fordeler seg på 10 timer på å lete etter informasjon og 9 timer på koordinering og administrasjon..



1500-1600 Universell utforming - Hvor langt skal samfunnet strekke seg #ingenblirbestalene AssisterMeg har inivtert et panel med mange samfunnstopper for å snakke om universell utforming. Dette blir nachspielet etter gårsdagens rullestolrally og er godt oppspill for morgendagens torgdebatt.



Torsdag

1430-1530 Den nasjonale TT-ordningen, nødvendig for likestilling Den nasjonale TT-ordningen, slik den er utformet i dag, er for mange helt nødvendig for å oppnå likestilling og komme seg rundt i samfunnet på egne premisser, uten å være avhengig av andre. Regjeringen skal nå avgjøre hvordan den nasjonale TT-ordningen skal utformes og forvaltes i årene fremover.

Norges Blindeforbundet tar debatten om hvordan vi skal sikre en god ordning i fremtiden.



1730-1830 Universell utforming - flotte visjoner med mangel på virkemiddel. I Norge har vi fine og flotte visjoner om et universelt utformet samfunn. Imidlertid mangler virkemidlene for å sikre dette innen rimelig tid.

Politikere, fagfolk og funksjonshemmedes organisasjoner får spørmålene. Hva er utfordringene, og hva er veien videre for å sikre at funksjonshemmedes menneskerett på området realiseres.


1900-2000 Hvem skal profesjonelle verger verge? Facebookgruppen Pårørendeunionen inviterer til samtale om profesjonelle verger og deres rolle. Utfordrer profesjonelle verger vergehavers rettsikkerhet og integritet? Strider vergemålsloven og prakisisen med FN konvensjonen om menneskerettigheter til mennesker ned nedsattfunksjonsevne?



183 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page