Denne helga møtes tillitsvalgte fra hele landet til årsmøtehelg. Det foregår på Hurdalsjøen hotell, og det gjorde det fristende å lage en ny regjeringsplattform - men HBFerne fokuserte på påfyll både for fellesskapet og for den enkelte. Lørdag var fokus på foreldrerollen til barn som trenger mye omsorg, med engasjerte foredrag av Bente Berg og Janette Røseth.
Bente Berg stiller spørsmålet: Hva er det med hjelpeapparatet? - Dere vil få hjelp. Samfunnet har et ansvar for å hjelpe familier som får barn med funksjonsnedsettelser, trøstet legen Bente. Hun, som mange andre foreldre blir møtt av laget rundt barna med den forventningen om at en faktisk får støtte.
Bente Bergs fortelling er personlig og boken hennes, Hva er det med hjelpeapparatet? er skrevet for å få ansatte til å få innsikt i livene til våre familier. Til tider er det nesten så man ikke tror at slikt skjer i vårt velferdssamfunn. Men det gjør det, som forskning og utallige rapporter også støtter opp om. Bente Berg forteller om en lang og krevende prosess som for hennes del varte livet ut. Utmattelse i møtet med system og gode hjelpere ble en hverdag som mange ikke tør snakke høyt om. Boka hennes er et viktig dokument som bretter hvordan livet kan være. Engasjerte HBFere fra hele landet bekrefter at temaet er aktuelt, og vil være aktuelt så lenge en kan se fremover. Bente Bergs sønner ble voksne, men hennes historie treffer våre medlemmer tett. Janette Rødseth er psykologspesialist og har betydelig pårørendeerfaring. Hun er også forfatter av blant annet boka Livssorg i familien. Hvordan håndtere hverdagen når barna våre rammes.
Foreldre som opplever omsorgstretthet er ofte ensomme, et av de viktige rådene Janette trekker frem er å ikke sitte alene. Snakk om det, enten med livspartner eller med andre. Å ha et nettverk til å ta i mot omsorgstrettheten er viktig. Medlemskap i brukerorganisasjoner, som HBF er derfor viktig.
Janette sammenligner pårørendes omsorgstretthet og utbrenthet i arbeidslivet. Når en ansatt blir utbrent, er det ikke uvanlig å være minst 70 prosent sykmeldt, ikke bare på jobb - men også med reduserte hjemmeoppgaver i et halvt år. For pårørende er det ikke en mulighet for å bli sykmeldt. Det er derfor viktig å finne mekanismer for å kunne stå i meromsorgen. Hva som er positivt påfyll for hver og en, er individuelt. Det kan være å finne rette musikklista på Spotify, det kan være å finne sine nødvendige energipauser. Vær sosial og finn tid. Det er ikke noe en har, det er noe en tar.
-Å være overveldet av omsorgen som kreves er en felles erfaring som mange har i HBF. sier HBF leder Annette Jensen. -Vi lager møteplasser for at folk skal treffes og dele erfaringer med andre som forstår umiddelbart hva vi snakker om. Det hjelper å snakke sammen!