Tomme vedtak. Ikke iverksatt på grunn av manglende kapasitet. Manglende alternativer. Forklaringene er mange og våre medlemmer kjenner det på kroppen. Bergen kommune er nå underlagt tilsyn fra fylkeslegen på grunn av mangelfulle avlastningstilbud til barn og unge i kommunen.
Se for deg at du har vedtak om avlastning, men det er ikke kapasitet til å gi deg det. Handikappede barns foreldreforening har over lang tid vist at foreldre ikke søker avlastning fordi de ønsker det, men fordi det er tyngende nødvendig. Søknaden kommer ofte lenge etter at behovet oppstår. Kommunal saksbehandlingstid medfører også at det tar tid til tjenesten innvilges og etter at vedtaket er fattet, er det ikke ledig plass.
I en pressemelding fra Statsforvalteren i Vestland er det nå åpnet et tilsyn ovenfor Bergen kommune som har hatt mange tomme vedtak. På et tidspunkt var det 110 stykk på venteliste for avlastning, som er alarmerende høyt når en vet at Bergen kommune rapporterer at de ved årsskiftet i fjor hadde 490 barn og unge med vedtak om avlastning (kilde: Helsedirektoratet KPR). Etter oppstart av tilsynet i høst er ventelisten redusert til 44 personer. Likevel er en der at en av ti ikke får det tilbudet en har vedtak om.
HBF har gjennom sitt arbeid møtt mange familier med vedtak om avlastning som blir forsøkt gitt omsorgsstønad som kompensatorisk tiltak for manglene avlastning. Frode Hetlebakke er tidligere lokallagsleder hos oss og har vært en av pådriverne for at tilsynet skal finne sted. Han reagerte på han søkte om økt avlastning, som kommunen innvilget men ikke satte omfang på. Han klagde da til Statsforvalteren og de påla kommunen å oppgi antall døgn, som var 21 ekstra døgn i året, noe kommunen ikke hadde til hensikt gjennomføre. Rett og slett var det ikke ledig kapasitet. Da fikk familien i stedet tilbud om fire timer omsorgsstønad i uka. Dette er som kjent ikke avlastning, men for kommunen en billig måte å forsøke på kjøpe seg fri fra ansvaret.
- Endelig er det det noen som forstår at avlastning må gis når det søkes om avlastning og at omsorgsstønad ikke gir noen avlastende effekt, sier Frode Hetlebakke. Han er glad for kommunen endelig settes under lupen, og han antar andre kommuner kan ha tilsvarende utfordringer, og får støtte fra Annette Jensen som er leder for HBF nasjonalt.
- Det er alvorlig at såpass mange familier står uten tilbud og utfordringen er at familiene er prisgitt kommunenes evne til å gjennomføre vedtak de selv fatter. Tomme vedtak er kjent blant våre medlemmer og er en utting, uttaler Jensen.
Ytterligere kommentarer
Annette Jensen - annette@hbf.no
Oppstartsbrevet til Bergen kommune er å lese under: