Sommer er festivaltid. Mange festivaler har også egne opplegg for barn og barnefamilier. Barn kommer i alle varianter og våre barn trenger tilgjengelighet. Her finnes det gode løsninger som er verdt å få med seg. Norske kulturarrangører har en ordning som heter tilgjengelighetsmerket.
Lista over arrangement som appellerer til unge er lang. Festivaler, konserter og eventer inntar bygder og byer i den varme tiden. Felles for disse er at det er store mengder mennesker som samles og det må organiseres på en måte som er god for publikum og trygt for arrangørene. Bildet som illustrerer denne artikkelen er hentet fra Palmesus junior, som er et av de siste tilskuddene i festivallandskapet.
Tilgjengelighet trumfer alt Norske kulturarrangører, som er en bransjeorganisasjon, introduserte for en del år siden tilgjengelighetsmerket www.tilgjengelighetsmerket.no, hvor medlemmer kan sertifiseres som tilgjengelige arrangører. Vi anbefaler arrangører om å ta del i dette. Dette arbeidet er viktig, fordi det skaper felles fokus på god tilgjengelighet på festival- og konsertarenaer. Mange store aktører er sertifisert, andre er ikke på lista. Likevel følger mange prinsippene, men kan bli bedre.
Her er noen av våre tips til alle, enten du er arrangør av VG-lista eller lokal festival på brygga:
Aksept av ledsagerbevis og avsatt område
Et viktig element for god tilgjengelighet er at arrangøren aksepterer ledsagerbevis. Det for at personer med funksjonshemming skal kunne ta del likeverdig på arrangementet. Likeså at det er et eget område som er tilrettelagt for funksjonshemmede.
Et godt tilrettelagt område for bevegelseshemmede er gjerne plassert slik at en er litt høyere enn gulv, da å være sittende i det ordinære folkehavet fort blir å se bare rygger. Når en har inngjerding av området, er det ikek uvanlig at en bruker såkalte "festivalgjerder" i metall. Disse er vanligvis 110 cm høye. Pass på at disse ikke er tildekket med reklame eller festivalbannere. Det er meningsløst å bli buret inne i en bås. Pass også på at adkomsten til denne delen av området, og til og fra nødvendige serviceområder, kiosk og toaletter er trinnfri og unngå kabelgater. Kabelgater er gjerne "plastforhøyninger" som legges på bakken for å trekke størm og annet. Disse er gjerne så høye at en rullestol hekter seg fast.
Tilgjengelige toaletter
Begrepet festivaltoalett, og standarden her, er for de fleste assosisert med utfordrende saniærforhold. De klassiske mobile toalettene finnes i HC utgave. Litt trange, og utfordrende om en har elektrisk rullestol. Heri tilkommer behovet for aksept av både en og to ledsagere. Mens HC toaletter for det meste, i Norge er åpent for allminnelig bruk, bør en arrangør av større festivaler vurdere hviken tilgangskontroll en har til HC toalettet. Mange foreldre har opplevd å komme til et tilgriset toalett for sine barn og om det ikke er fasiliteter gode nok, blir stell på gulvet eneste alternativ.
Adkomst til og fra Svært mange arrangement har begrenset med parkering i tilknytning til arrangementet. Shuttle service er ofte fulle busser og for noen av barn og unge som er sensitive, kan det å stå lange køer gjøre at en ikke får en fullgod opplevelse av arrangementet. Mange arrangører har aksept for at en får kjørt frem til "drop off zone" ved fremvisning av HC parkeringsbevis, vi oppfordrer også til aksept av ledsagerbevis for dette.
God informasjon i forkant
Se til at det er god informasjon på nettsiden til arrangementet om tilgjengelighet. Gjerne også med et kart over området med tydelig markering. Denne informasjonen er det ikke bare viktig at ligger her, men at det også er godt kjent blant innleid personell som er vertskap, det være seg vektere eller frivillige.
De fleste billettsystemer har en løsning for å markere behov for tilrettelegging. Benytt denne og få oversikt, slik at en kan kommunisere direkte til personer som har meldt om særskilte behov i forkant. Da får alle en god opplevelse.