top of page

Reise med barn med store behov

Det å reise med barn er utfordrende, for alle. For noen er det ekstra krevende. Rett før

høytider er det smekke fullt på fly og tog. Familier med barn som har store behov reiser ikke bare i høytider, de reiser hele året for å opprettholde nettverk og for ulik oppfølging. Hva gjør du når en må gjøre det nødvendige? Hvordan er tilgjengeligheten i dag?

Norge er et stort land, om en måler i lengde og ikke i antall folk. Selv med de fleste innbyggere rundt byer, bor det familier med store behov over hele landet. Funksjonshemming følger ikke geografi, og vi i Handikappede barns foreldreforening har medlemmer over hele landet, fra helt i nord til helt i sør. We are all travelers

Livet er en reise, men noen ganger er også en fysisk reise nødvendig. Det være seg kontroll og oppfølging i helsetjenesten og nødvendig reise for å holde kontakt med familie og nettverk. Slike reiser er gjerne lange og tar tid. Da er det ikke unaturlig at naturen kaller, eller at en må en tur på toalettet gjerne en eller flere ganger i løpet av turen.

Personer med ulike funksjonshemminger har gjerne en plan A, en plan B og en plan C. Det er ikke uvanlig at våre medlemmer har barn som bruker bleier lengre enn andre barn. Svært ofte har foreldre opplevd å måtte skifte på gulvet. Det kan utfordrende og uverdig.

Filmen viser en ikke uvanlig situasjon og tett opp til høytider er ikke sikkert at en får tilgang til toaletter som egner seg for å skifte.


En start

I Norge har det over tid vært fokus på hvoran unge og voksne med større behov skal få et verdig tilbud. Høsten 2024 har McDonald´s Norge etablert Changing Places ved tre, snart fire av sine nyetablete restauranter langs vegen. Dette er utmerket, da vi vet at våre medlemmer gjerne beveger seg langs veien. Personer som har såkalt "HC bil" eller NAV type 2 bil, som byråkratiet kaller det, kjører gjerne om de kan. Tilgangen til Changing Places langs vegen er avgjørende for mange, slik at de har en funksjonell plan A i stedet for å måtte gå for en uverdig plan C. Vi i HBF er derfor svært stolte av å ha vært med på fødehjelpen av Changing Places Norge, som nå er i ferd med å bli ett Nordisk fellesskap (www.changingplaces.no) Inntil i høst var det nærmeste Changing Places toalettet for nordmenn på Shetland, som er uhensiktsmessig langt unna. De første Changing Places toalettene er nå på det internasjonale kartet og det kommer stadig flere. Blant annet har Trondheim kommune tatt ansvar og vil etablere flere når de lager nytt publikumsmottak, samt bydelsbibiliotek kommende år.

kart over changing places toaletter i Norge per høst 2024
Skjermdump fra https://app.changingplacesinternational.org/

Hva med flyplassene Både i ferie og i forbindelse med helseoppfølging er vi et reisende folkeslag. Det kommer av lengden på landet og dessverre er det begrenset med fullverdige Changing Places ved norske flyplasser. De fleste norske flyplasser eies og driftes av AVINOR, som er et statsforetak. Det er gjort forsøk, blant annet har en ved Værnes Lufthavn, Trondheim, installert stellebord ved to HC toaletter.


Disse følger ikke Changing Places standard, og mangler blant annet takheis. Heis er nødvendig for å sikre at den som hjelper unngår belastningsskade og i mange tilfeller er den det gjelder såpass tung at hverken mor eller far lett kan løfte opp av rullestolen. Når det i tillegg er trangt om plassen, er det utfordrende. Den kanskje største utfordringen er uansett at tilbudet ikke er kjent. På innenlandsterminalen er det stellebord ved Gate 36 og utenlandsterminalen har et ved Gate 44. Disse rommene er merket med ordinære HCWC symboler.

Det største av rommene finnes ved utenlandsteminalen og driftsleder Dordi Mortensen kan berette om at stellebordene ble til hun fikk ble kontaktet av en mamma som spurte hvor hun kunne stelle dattera si. Stellebordene som er hev senk på Værnes, er etter hva hun kjenner til, de eneste i landet.

Bilde av Dordi Mortensen
Driftsleder ved AVINOR Værnes, Dordi Mortensen

Tilgjengelig plass gjør at fasilitetene ved Gate 36, innenlands er mindre enn hva en finner ved utenlandsterminalen, men når nøden er stor finner en løsninger. Per i dag har AVINOR ikke avsatt midler til å lage egne Changing Places etter felles internasjonal standard. De aller fleste som reiser via norske flyplasser skal innenlands, og skal en utenlands - er det heller ikke her gitt at en finner et Changing Places. En mye benyttet hub for norske turister er å ta turen innom CPH, Copenhagen airport og ei her finner en Changing Places toaletter.


Det er håp Changing Places Nordic har engasjert seg med hjelpemiddellevarandørene for å finne løsninger. Nylig var representanter fra både Changing Places Norge og Danmark i felles møte med Etac og Pressalit i Danmark. Dette samtidig som International Civil Aviation Organization (ICAO) International Air Transport Association (IATA) og Airports Council International (ACI) på selveste FN dagen for funksjonshemmede avholdt et felles seminar om tilgjengelighet for flypassasjere. Under seminaret var også en av HBFs medlemmer og tidligere visiting professor ved universitetet i Oslo. Det jobbes nå med å få til at en skal ha Changing Places på internasjonale flyplasser. I Norge især, kan det også være aktuelt på mindre flyplasser - all tid det er en del transport av pasienter til og fra helseavtaler. Sakte men sikkert Inntil det foreligger forpliktelser fra myndighetene, er vi ennå prisgitt private aktører som går foran. Likevel, når en vet hva som kommer, er det lurt å planlegge. HBF er derfor positiv for utvikling i tiden fremover og håper at regjeringen ved neste korsveg, gjerne i revidert statsbudsjett finner midler til å etablere Changing Places toaletter ved norske flyplasser. Inntil det skjer, er det å reise med ekstra stor reisebag og stelle der det måtte passe, som gjerne er plan C.


105 visninger
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page