top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Hva nå? Oppfølging barne- og avlastningsboliger

Nasjonalt tilsyn avdekker at sårbare barn ikke får det tilbudet de skal ha. Tre av fire kommuner bryter loven. Barn og unge som trenger gode tjenester får et tilbud som ikke er godt nok. Hva nå?

Det var ikke uventet at det var lovbrudd. Rapporten "Det viktigaste er at barna er trygge og har det bra" oppsummerer et landsomfattende tilsyn. Dette tilsynet er første etter forrige for fjorten år siden. Tilsynet før viser samme nedslående resultat i rapporten "Det vil helst gå bra". Kan familiene være trygge på at kommunene gir gode nok tjenester til familier som trenger tilbud gjennom barne- og avlastningsboliger?


I tiden mellom disse to tilsynene har barn og unge vokst opp i norske kommuner. Mange av feilene fra 2009 gjelder ennå: Det er mangel på kompetanse og kunnskap gjør at barna ikke får nødvendig habilitering (og livsmestring). Dette og forrige tilsyn avdekket manglende styring og ledelse i enhetene. Kommunen har plikt til å dimensjonere og sikre at tilbudet er forsvarlig og når det avdekkes systematisk lovbrudd over tid, er det på høy tid å få til endring. God dag mann økseskaft fra ministeren SVs Mariann Hussein stilte helseministeren spørsmål samme dag som rapporten ble publisert og utfordret helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om hvordan denne vil bli fulgt opp på kort og lang sikt. og han svarer at det vi skal være trygge på at barn og unge får de tjenestene og hjelpen de har behov for og lister en lang rekke med gode tiltak innen habilitering, uten å komme med noen lovnader om resultater. Det er vist at kommunene over tid ikke har klart å korrigere og gjennomføre i henhold til lovverket. Barna som i dag ikke får de tjenestene de skal ha, var for det meste ikke født i 2009 da forrige tilsyn ble gjennomført. Helseministeren har et særskilt ansvar for å se til at kommunene følger opp intensjonen, og se til at kunnskapen om barn og unges behov er tilstrekkelig ivaretatt.


Tydelige forventinger Barneombudet og flere har vært svært tydelige på at tilbudet må bli bedre. Ombudet har tatt til orde for at det skal være strengere regulering av barne- og avlastningsboliger og uttaler til NRK:

-Vår forventing er at disse institusjonene blir regulert bedre, på samme måte som andre institusjoner for barn (Barneombudet)

Det er et paradoks at en til eksempel har årlig tilsyn i barnevernet, men ingen som sikrer sårbare barn og unge i meromsorgsfamilier. Ombudet er ikke alene i denne forventingen. Riksrevisjonen er tydelig og i deres undersøkelse av helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelser er konklusjonen tydelig: Det er alvorlig at tjenestene til familier med barn som har funksjonsnedsettelser er avhengig av hvor de bor og det er kritikkverdig at staten ikek har fulgt opp godt nok.

Tilsynet som nå er publisert bekrefter dette igjen, så det mangler ikke på dokumentasjon, med hva med vilje og evne.


Hva nå? Sammen med Visma SmartSkill har HBF fulgt det nasjonale tilsynet over lang tid. Vi har avdekket at kommunene i liten grad har informert sine lokale folkevalgte om utfallet av tilsynet lokalt. HBF har, for de rapportene de har fått tilgang til, sendt ut informasjon til intetanende politikere, som er overrasket over funnene for sin kommune.

Vi er en organisasjon med frivillige som selv står i både full jobb og tung meromsorg, men har som en konsekvens av dette innledet samarbeid med mange folkevalgte for å bedre situasjonen. Helseministerens passive holdning og å skyve ansvaret til kommunene gjør det utfordrende. da i realpolitikken er det skole og eldreomsorg som blir prioritert. Tilbudet til funksjonshemmede er lett en salderingspost.

Funksjonshemmedes rettigheter og barnas manglendetilbud engajserer meg og er den direkte årsaken til at jeg stilte til valg i kommunestyret. Jeg er bonusbestefar til ei med store behov. Jeg opplever at jeg ikke kommer til orde når gruppemøtet lokalt prioriterer saker. Kan dere hjelpe meg? (folkevalgt i e-post dialog med HBF)

1300 påmeldte til fagwebinar Hva gjør vi nå? Det mangler ikke på gode folk og vilje, men det skorter på kommunenes evne til å prioritere. Rett etter rapporten ble publisert bestemte vi oss for å lage et webinar som rettet seg mot folkevalgte, saksbehandlere, ledere og barnekoordinatorer, samt foreldre - ikke minst.

Dette webinaret tar for seg litt av utfordringene og understreker også behovet for lokalt engasjement og viktigheten av at politikere fremmer saken i sin kommune. Webinaret er fullt ut mulig å se gratis i reprise.

En av temaene som kom opp og hvor kommunene har mulighet, er å bedre barnekoordinatorens rolle. Vi har kartlagt at det i kommunene dessverre ikke gis tilstrekkelig myndighet til de som skal gjøre jobben som koordinator. Dette er en av anbefalingene som kommer frem i en PwC utarbeidet rapport som også er gratis.



Bonusmateriale Hva nå webinaret innebar også en spontan aftertalk som er mulig å høre som podcast for de som ønsker å få mer kunnskap. Vi er opptatt av å spre kunnskap




84 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page