top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Endelig søvn natta gjennom

Oppdatert: 20. des. 2022

HBF-medlem Vigdis Kveldstad og datteren Ida har ventet i to år på å få reise- og grindseng, til tross for at de hele tiden har visst de har rett. Nå er saken avgjort i Trygderetten til glede for både familien og mange andre.

Avslagene og begrunnelsene på søknadene om grindseng har vært litt forskjellige. Det argumenteres blant annet om at det er tvangsbruk ovenfor Ida å plassere henne i grindseng. «Grindseng i privat bruk vil aldri være å anse som tvang og makt etter helse- og omsorgstjenestelovgivningen» skriver Helsedirektoratet i en e-post til HBF. NAV argumenterte så med at en grindseng ikke er å anse som et hjelpemiddel. Det fordi grinden ikke er der for barnets del, men for foreldrenes behov for trygghet og avlastning. Finjuristene vurderer det derfor utenfor NAVs regler for folketrygden.

Ida fornøyd når senga endelig kom (foto: Privat)

– Dersom vi ikke sover trygt, går det på helsa løs, uttaler Vigdis. Hun sier videre at grindseng gjør at de som foreldre slipper nattevåk. – Alternativet ville jo vært en kommunal nattevakt, som er både komplisert og uhensiktsmessig. Det er åpenbart ikke en hensiktsmessig organisering, sier Vigdis.

Lang ventetid Familien opplevde at de fikk medhold i Trygderetten etter to års venting. To år hvor Ida ikke fikk det hjelpemiddelet hun trenger, og to år hvor NAV i påvente av rett avgjørelse valgte å stoppe utlevering av både grind- og reisesenger. Imens leves livet, og fraværet av hjelpemidler har gjort at Ida i mindre grad har kunne bli med på tur.

Da Ida fikk vedtaket, var de superheldige. Reisesenga kunne leveres umiddelbart fra lager i Oslo, som passet familien fra Trøndelag utmerket. De skulle nemlig på et opphold på Frambu og med reiseseng levert direkte dit, ble oppholdet vesentlig bedre.

Berører mange HBF har over perioden hatt mange henvendelser av familier som opplever at de har stanget hodet i veggen med NAV. Bardum, som leverer både reise- og grindsenger kan berette om at de den siste tiden har fått mange bestillinger på senger. Familier som har ventet og kommunale ergoterapeuter som har vært fortvilet. Endelig skal det være mulig å få søkt om og få innvilget disse sengene igjen.

NAV valgte å stoppe utlevering av både grind- og reisesenger i to år i påvente av en rettsavgjørelse. Men nå er grind- og reiseseng – som for eksempel denne – igjen godkjent som hjelpemiddel. (Foto: Bardum)


«SafetySleeper», som reisesenga heter, er veldig populær blant familiene. Slik seng er gjerne forutsetningen for å kunne komme seg på reise. På nettsiden til Bardum finner mer informasjon om denne typen seng ».

HBF har engasjert seg Håvard Ravn Ottesen er hovedstyremedlem i HBF og sitter i NAVs brukerutvalg for hjelpemidler. Grindsenger og ventetiden familien har opplevd har gjort at han har engasjert seg spesielt. – Etter hva jeg har forstått, er det nær 100 familier som nå har ventet på slike senger siden NAV satte utlån på hold. Det er mange netter med unødig nattevåk og ferieturer som ikke ble noe av. Nå er vi glade for Trygderettens kjennelse hvor Ida fikk både reise- og grindseng innvilget, sier Ravn Ottesen.

Ennå noen utfordringer Mange barn har godt utbytte av å ligge i en slik seng, da de skjermes fra omgivelsene. I 2021 kom NRK Super med en ny sesong av Bli med heim, hvor en i første episode møter Bjørk og storesøstera Bea, som har hjerneskade. Hun har nettopp en slik grindseng, hvor hun sover trygt og foreldre kan være trygge. Det betyr mye for hele familien.


På NRK Super kan du se innslag om Bea som sover trygt i grindseng. (Skjermdump NRK Super)

I NRK-serien får du innblikk i hverdagen i det å være søsken til ei med store behov. Bea, som mange andre barn, har også avlastningsopphold som tilbud til familien. Men når det gjelder avlastningstilbudet, kan det være noen utfordringer til tross for Trygderettens kjennelse.

Avlastning i institusjon skiller seg fra å være i et privat hjem og mange kommuner mener slik grindseng krever tvangsvedtak. I tillegg er det ikke NAV hjelpemiddelsentral som en får slike senger fra, da er det kommunen selv som må kjøpe de inn. Det er utfordrende, da barn får ulike tilbud på ulike arenaer.

«Full fest» på natta Håvard Ravn Ottesens egen sønn, Anders, har grindseng hjemme. Han er på avlastningsbolig 50 % av tiden og der har de valgt å legge han på en flat madrass på gulvet. Det for å unngå at han faller ut og skader seg, samtidig slipper kommunen å gjøre jussavsjekk med tvang og makt. – Det er åpenbart at madrass på gulvet er billigere, men det har også noen utfordringer. Anders kan våkne midt på natta og kravle rundt på rommet. Han vil da få en natt hvor det blir for lite søvn. Det går ut over hans evne til å fungere og har dessverre effekt på hvor tilgjengelig han er på skolen dagen etter.

– Selv om flere familier nå får senger etter Trygderettens kjennelse, er det ennå flere barn som bør få tilbud og det er viktig at en hele tiden tenker barnets beste både hjemme og i kommunal omsorg, avslutter Ottesen og gleder seg over at det nå vil være mulig å søke et viktig hjelpemiddel for mange familier.

91 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page