Kommunene har store økonomiske utfordringer: På sikt går nemlig ikke budsjettene opp. Og hvem får skylda for det? Jo, det er vi, familiene som «belaster» kommunene med ekstra utgifter for at våre barn og vi voksne skal kunne leve sine liv sånn noenlunde tilnærmet slik andre nordmenn lever sine liv. - Hverken mer eller mindre.
Retorikken og argumentene som tas i bruk har jeg aldri sett i Norge før på dette området. Det er rett og slett veldig trist. Og provoserende.
KS – som er kommunenes egen organisasjon – har åpenbart bestemt seg for å sette skapet på plass. Og de tar i bruk et av de skitneste triksene i boka: De setter gruppene opp mot hverandre. Et kjent retorisk grep som vi blant annet kjenner fra amerikansk politikk, når den ekle utgaven av onkel Donald mener immigrantene, NATO og varer fra Kina har skylda for det aller meste som går galt i USA. Splitt og hersk.
Nå ser vi altså at denne strategien blir tatt i bruk når de handler om fundamentale helsetjenester her hjemme.
Her er noen eksempler:
«Sarpsborg kommune bruker nå mer på yngre med spesielle omsorgsbehov enn på hele grunnskolen til sammen.»
«Glem «eldrebølgen». Nå er det «yngrebølgen» som bekymrer norske kommunetopper. Sterk vekst i yngre mennesker med store omsorgsbehov gir knallrøde tall mange steder.»
Du tror kanskje disse klippene er hentet fra et av de høyrevridde eller kapitalfokuserte mediene i Norge?
Neida. Mennene bak dette «Trump-retoriske» grepet er NRK-journalistene Mats Rønning og Kristian Skårdalsmo. En sånn type journalistikk har jeg aldri opplevd fra statskanalen tidligere. Det er nesten så man ikke tror det man leser.
«Sarpsborg kommune er ikke alene om å streve med økte utgifter til yngre mennesker med sammensatte utfordringer og store omsorgsbehov» heter det videre i artikkelen. Jeg tenker vel at de som velger en slik retorikk ikke nytter å argumentere med. Jeg velger å tro at det mangler en grunnleggende innsikt bak slik journalistikk.
Redaksjonene styrer sin etikk via Vær varsom-plakaten. Det hadde vært en enkel sak å bruke denne for å synliggjøre den elendige journalistikken til Mats Rønning og Kristian Skårdalsmo.
«Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk» heter det i Vær varsom-plakaten.
Joda, Norges Handikapforbund slipper til med gode argumenter i saken, men hvor er stemmene til våre familier? Hvor er mammaen eller pappaen som arbeider ræva av seg 365 dager i året for å få endene til å møtes for familien? De som bruker en halv arbeidsstilling på å organisere livet med et barn som har litt andre forutsetninger?
Hvor er foreldrene som forteller at de har måttet takke nei til gode karrieremuligheter, fordi livet med et funksjonshemmet barn setter sine begrensinger?
Hvor er foreldrene som forteller at de begge arbeider redusert eller ingenting, fordi det offentliges omsorgssvikt fører til at det ikke er mulig å stå fullt i arbeid? Og hvor er økonomen som kan fortelle at det kommunen i det ene øyeblikket sparer i budsjettet når de reduserer tjenestene til våre familier, taper kommunen i den andre enden når foreldre må sykemeldes?
«Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre» heter der videre.
Utgiftene til kommunene øker – blant annet innen BPA – uten at NRK stiller noen spørsmål hvorfor det skjer. Hvorfor snur de ikke saken på hodet og spør: Kan det være slik at altfor mange funksjonshemmede gjennom altfor mange år ikke har fått de tjenestene de trenger for å leve tilnærmet normale liv?
Men det gjør ikke NRK denne gangen (selv om de riktig nok har gjort det tidligere – og hvor er linkene til disse artiklene, for å balansere opp bildet?). De turer videre med ordførere og kommunedirektører som ukritisk får bruke NRKs mikrofon til å spre ufine budskap som:
«Kommunedirektør Camilla Dunsæd i Kristiansand er urolig for en dreining bort fra fellesskapsløsninger og over til et system med mer individuelle rettigheter, der noen få legger beslag på en stor andel av kommunens ressurser.»
Merk retorikken NRK bruker: «Legger beslag på…» Sånn kunne vi plukket NRK-artikkelen fra hverandre bit for bit, men vi legger den død der. Les heller mer om dette temaet i vårt siste nummer av Alle Barn er Barn, hvor vi blant annet intervjuer Janne Skei i SAFO, som vet mye om hvordan nettopp Kristiansand og andre kommuner opererer på dette området.
Morten Broks Redaktør Alle Barn er Barn