top of page

Deling og mobbing i sosiale media

Oppdatert: 16. des. 2022

Er det greit at andre å gjøre narr av barn og unge med særskilte behov? Det åpenbare svaret er nei. Det er ikke greit. Det er lang utenfor greit i det hele tatt. Likevel skjer det. Igjen og igjen. Sosiale media gjør at slikt spres uten kontroll. Vi ønsker å sette fokus på temaet og tips til foreldre som ser slik oppførsel.


Barn og unge kan være umodne i sin væremåte. De tenker ikke konsekvenser på samme måte som voksne. Store deler av livet foregår på digitale flater og grenser testes ut. Noen ganger passerer en grensene. Da må vi voksne hjelpe til og gå foran som gode eksempler. Av og til må en si i fra. Tydelig. Høyt. Vi må sette standard for hva som er innenfor og ikke.

Unge funksjonshemmede har kartlagt at 9 av 10 personer med nedsatt funksjonsevne mener selv de har opplevd negativ oppmerksomhet omkring sin funksjonshemming. Negativ oppmerksomhet kan være hat, trusler, mobbing og negativ omtale. Antallet er urovekkende høyt, langt mer enn en finner i befolkningen ellers. Barn og unge med ulike funksjonshemminger er i større grad enn andre i risiko for uønsket digital oppførsel og oppmerksomhet.


Bowlingkula – Når man blir tipset om og ser TikTok kontoer opprettet av tenåringer på ungdomskolen til barnet sitt, som legger ut videoer der de gjør narr av de som går på tilrettelagt avd. Det er som en bowlingkule treffer rett i magen. Skoleledelsen sier de er klar over dette og prøver å få slutt på det men føler seg visst maktesløse, skriver en forelder på nett.

Aktuell TikTok konto viser frem ungdom som åpenbart ikke har samtykket til eller har forutsetning til å forstå konsekvensene av det som legges ut. Ungdommene som filmer har med seg et helt TV studio i lomma i form av en telefon og kamera. De digitale plattformene har skaperverktøy som remikser det som i utgangspunktet ser uskyldig ut til å bli hva en kaller netthets. Det er ikke greit, ikke greit i det hele.


Like digitale som alle andre Handikappede barns foreldreforening har jevnlig kontakt med foreldre som står i vanskelige situasjoner. Hvordan skal de følge opp og ta tak i det de ser? Skal de legge ned veto for bruk av sosiale media, eller vil det gi større negative konsekvenser? Barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser har lik rett til å delta på de digitale flatene som andre. Likevel trengs det ekstra oppmerksomhet for unge som er sårbare. Å nekte noen tilgang vil også skape et utenforskap. Da er det langt bedre få til et samarbeidsklima hvor en kan prate åpent og ærlig om ting.


Tillit viser veg Utenfor en av Norges større byer bor en familie som har opplevd det tett på. Hittil har de i løpet av ungdomsskolen har ungdommen i huset mottatt over 160 ulike meldinger som kommer fra anonyme meldingstjenester. De er ren sjikane av ungdommen og til å begynne med var det også mye skam og usikkerhet hos den med funksjonsnedsettelse, slik at foreldrene visste lite om hva som skjedde på den digitale arenaen. Heldigvis åpnet det seg en dør og det ble snakket om. Da kom sannheten frem: Flere av elevene på skolen sendte meldinger både til aktuell ungdom og mellom andre elever. Fordi familien kunne snakke om det, ble det for ungdommen en sikkerhetsventil.

Politianmelde? Denne saken, som andre, endte opp med at forholdet ble politianmeldt. Skolen fikk besøk av Politiets nettpatrulje og ting ble snakket om. Men likevel, det er ikke alt en får endret på og i det en avslutter en arena, dukker det opp nye. I det skjulte. Belastningen for aktuell familie ble for stor og konsekvensen i dag er at mor i dag er ufør på grunn av merbelastningen denne saken medførte. Saken endte også opp med at forholdet ble henlagt. Likevel svarer mora uten å nøle: – Det er viktig å gi tydelig beskjed og politianmeld forholdet når forholdene krever det.

Ser alvorlig på slike saker I en annen kommune sto en annen familie frem med sin historie: I tre uker sirkulerte bildene av dere datter Sunniva (13) som har Downs Syndrom i sosiale medier uten at foreldrene visste det. Først da Hilde Kristine og Arild Gaarder Nesgård mottok en melding fra en annen ungdom, ble de kjent med hva som foregikk.

Meldingen startet slik: – Hei! Jeg vil bare si at jeg har sett en del elever som snakker om Sunniva. De tar bilder av henne og sender til hverandre, også har det blitt spredd. En elev på skolen har tatt bilde av henne og brukt som profil på TikTok. Jeg synes det er kjempetrist og respektløst …

Dette er saker som politiet ser alvorlig på og følger opp.


41 visninger
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page