top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Arendalsuka er omme. Fredag var det punktum for i år. Handikappede barns foreldreforening har og i år vært tilstede, med en uke smekke full av inntrykk. En hel uke fullspekket med program, uformelle møter og kontaktpunkt. Beslutningstakere, politikere, byråkrater og påvirkere i skjønn forening. Viktig treffpunkt for å kunne snakke sammen og få innsikt.

Meromsorgsfamilier er sjeldent med overskudd til å komme inn i de "indre kretsene" i det daglige. For å komme på elitenivået innen politikk, samfunnsplanlegging og mer kreves det ofte mer enn hva mange er i stand til å levere. Arendalsuka blir av mange omtalt som treffstedet for eliten. Det er det ikke, det er treffstedet hvor alle har mulighet til å fremme sin sak. Stedet hvor en møter enten planlagt, eller tilfeldig, folk som er nysgjerrige og hvor kunnskap deles. Meromsorgsfamiliers historie er ofte underkommunsiert blant de som ellers ser verden gjennom sine briller. Inkluderende gaming

Gjennom uka har HBF vært vertskap sammen med KRED Norge og Ecura om inkluderende gaming. 9 av 10 unge spiller, men det var i fjor kun 60 saker om tilpasning av gamingutstyr hos NAV. Det er grell kontrast til de ca 30 tusen barn og unge som har store hjelpebehov.

Leder skjermbruksutvalget får overlevert blanke ark fra KRED Norge

Fra KRED Norge fikk leder av skjermbrukutvalget Robert Steen, også kjent som pappa til gameren Mats Ibelin, overrakt blanke ark. Å skape en veileder for inkluderende gaming er ikke noe en trer ned over folk, det må skapes av og sammen med gamere. Dette gjør vi blant annet gjennom å arrangere en dagskonferanse hvor det er mulig å delta digitalt og fysisk.


Arendalsuka er mer enn de offentlige debtattene. Det er også samtaler utenom scene, men likevel virkelig verdt å snakke om og frem.

Minister sammen med nestleder Monica Tangen og August Estensen fra Ecura

En av de var med kultur- og likestillingsministeren, Lubna Jaffery for å snakke om betydningen av inkluderende gaming. En ting er tilgjengeligheten til hjelpemidler, en annen er kunnskapen om inkludering. Når alle spiller, vinner vi alle, skriver Ecura om sin satsning på inkluderende gaming og allerede 21. august har de åpning av sitt "gaming lab", hvor en kan melde sin interesse gjennom å melde seg på.

Barna blir voksne

Morgendagen er å kunne flytte for seg selv. Leder i HBF, Annette Jensen, tok del i panelet i et av arrangementene vi var medarrangør på. Veien til egen bolig var temaet og en av de store utfordringene mange foreldre opplever er at i det barnet flytter ut i voksen bolig, forsvinner gir ikke kommunene nok tjenester til at den unge voksne kan leve selvstendig.

Leder i HBF i Hjerneteltet om utfordringene når ungene flytter for seg selv

Overgangen fra ungdom til voksen er krevende, og fra mange foreldre omtales denne overgangen som å gå fra vondt til værre. Det er skremmende å se hvor mange unge voksne med funksjonshemming som er boende i foreldrehjemmet fordi kommunen ikke yter nok assistanse.

Tidligere samme uka lanserte Norges Handikapforbund, SAFO, FFMU, Medvind Assistanse funkisforeldrehåndboken, som gir hint og tips i mange av de i komplekse utfordringer som funksjonshemmede foreldre står overfor. Dette er viktig også for våre barn, når de blir voksne.

Leder av handikapforbundet i samtale med Guri Anne Egge som har skrevet foreldrehåndboka

Temaet om voksenlivet var også aktuelt i det en sent torsdag var på arrangementet om hvem skal være verge for vergen. Mange meromsorgsfamilier ender etter 18 årsdagen til den håpefulle med å overlate vergemålet til profesjonelle verger. Det kan noen ganger gå helt feil, og nykomlingen Pårørendeunionen dro i gang med et smekkfullt lokale om tematikken. Også her gjorde HBF seg bemerket, gjennom aktiv deltagelse.

Lang vei å gå, eller å rulle

Tilgjengelighet for alle er avgjørende for deltagelse. Norges Handikapforbund har vært aktiv med sin tilgjengelighetsgerilja under hele Arendalsuka. I tillegg var det en god del aha opplevelser for eiendomsutviklere og -bestittere i det de ble satt i stol for å rulle gjennom sentrum. Universell utforming vil ikke alltid si lett tilgjengelig. Noen ganger er det behov for å strekke seg litt ekstra og litt lengre enn minstekravene. Forbundsleder Tove Linnea Brandvik gikk til og med så langt at hun under FAFOs rapportlansering om hatkriminalitet uttrykte at funksjonshemmede sees ikke som en minoritet, men en feilvare. En ting er vi i HBF sikre på, at våre barn er ingen feilvare. De er fullverdige mennesker, hvor det er behov for meromsorg. Inntil samfunnet har endret kultur og anerkjenner funksjonshemmede fullt ut, vil vi ha en lang veg å gå.

Møteplassen

En ting er de over 2000 arrangementene under Arendalsuka, en annen ting er alle de tilfeldige og inspirerende møtene en har på alle plan. Det å være tilstede under Arendalsuka, betyr at en treffer mennesker som en ellers aldri ville møtt. Slike treff medfører at en kan utvide nettverket og sammen skape endring. Så får det være så som så, med han ene som var litt for full og trodde Handikapforbindets organisasjonssjef var tysk og mer enn gjerne ville snakke med oss om viktigheten av Atomkraftverk. Vi snakker med alle, om de er i stand til å lytte. Till then, auf Wiedersehen!


57 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page