top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Aktivitetshjelpemidler på BUA

Mamma, hvorfor kan ikke vi låne utstyr på BUA? spurte Mats-Hermann Danielsen, sønnen til vår lokallagsleder i Oslo. Nå er det mulig, ikke i Oslo, men i Trøndelag på Stjørdal. Der har BUA fått midler fra Gjensidigestiftelsen for å kunne låne ut utstyr til funksjonshemmede.


Aktivitetshjelpemidler er et mye omtalt tema blant funksjonshemmede. For barn og unge er de gratis, mens for voksne er det egenandel (AKT 26 ordningen). For våre medlemmer er det ikke muligheten for å få utstyret som er utfordringen, men det kan være at en har lyst å prøve uten å nødvendigvis søke. BUA Stjørdal er en av pionerene i BUA systemet, som har søkt om og fått midler til å ha aktivitetshjelpemidler for barn og unge i utlånsbasen sin. Som sønnen til HBF leder i Oslo uttalte, hvorfor er det ikke mulig for oss å låne utstyr som for andre? Det skulle vært et BUA tilbud for oss også. Ofte er det slik at hjelpemidlene tar stor plass og blir brukt relativt få ganger i løpet av en sesong. Dagene utstyret ikke er i bruk, kunne det vært brukt av andre. Dessverre er det ikke noen god ordning på formidling av utstyr som står lagret i private boder og kjellere. Mange ganger blir ikke utstyret søkt om heller, fordi det ikke er plass til å lagre det mellom de (få) gangene utstyret benyttes.


Mats-Herman ønsker seg et utlånstilbud

Bilde av Mats-Herman Danielsen
Mats-Herman Danielsen skulle likt det var mulig å stikke innom BUA å låne aktivitetshjelpemidler

I Oslo sitter Mats-Herman Danielsen på 19 år og savner at det er mulig å kunne låne aktivitetshjelpemidler for funksjonshemmede. I stedet for omfattende søknadsprosesser, hadde det vært kult å kunne låne utstyr så man kan være med på ting med familien. Som skøytekjelke, langrensskjelke osv. Livet hadde vært mye enklere, med BUA løsning. Han nevner eksempler som akedag med barnehagen, skolen og ikke minst aktiviteter med venner når det passer og ikke bli stående på siden av eller måtte være hjemme. Det er mye han kunne tenkt seg å prøve, men som han ikke søker NAV om. Da hadde det vært bra med et lavterskeltilbud. Selv driver han med svømming, som krever minimalt med hjelpemidler. Da slipper han stresset med å håndtere masse utstyr. For han ville det vært artig å kunne prøve ting uten å måtte gå hele søknadsrunden.


Dette må vi gjøre noe med Styreleder Morten Moa og daglig leder Ann Helen Skjerve Vik ved BUA Stjørdal er tydelige på at BUA skal være et tilbud for alle, og da mener de alle. Det krever også at en må prøve ut utlån av aktivtetsutstyr også for folk med funksjonsnedsettelser.

Ann Helen Skjerve Vik sammen med Rune Larsen og styreleder Morten Moa foran noen av hjelpemidlene BUA Stjørdal har anskaffet

Tilgang til aktivitetshjelpemidler er viktig for alle, det er sosialt utjevnende og det er god bruk av samfunnets ressurser. Dyrt og plasskrevende utstyr fortjener ikke å bli stående på lager hjemme, når det kan tas i bruk av andre. Ordningene i NAV er gode, men noe av utstyret som lånes ut derfra risikerer å bli kun brukt en håndfull ganger for barn og unge vokser ut av hjelpemidlene. NAV er gode på gjenbruk av hjelpemidler, men har som system ikke ordninger for sambruk av hjelpemidler. Det har BUA, som gjennom sin utlånsordning fungerer som et bibliotek, hvor utstyret kan lånes for en periode. Inn i mellom utlånene blir utstyret ettersett og holdt ved like. Aktivitetshjelpemidler for barn og unge krever ekstra kompetanse, men samfunnsnytten er stor. Om det er mulig å låne ut gjennom BUA utstyr for sambruk, vil flere kunne ta del i bruken. Politisk viktig Rett før jul inviterte BUA Stjørdal til markering av at de nå har fått utstyret klart for utlån. Både sitski, langrennskjelke, ulike akebrett er klart for vintersesongen. Likeså har de sykler for ulikt bruk, og tilgang til denne typen utstyr muliggjør enkel tilgang for alle. Lokalpolitiker Rune Larsen fra Høyre var en av mange oppmøtte og lot seg engasjere. Han er leder av utvalget for kultur og levekår i kommunen. BUA er et viktig tilskudd som bidrar til sosial utjevning og er stolt av at Stjørdal er langt fremme i skoa for å gå til denne typen tilbud og får støtte fra de andre poltikerne som var innom markeringen. Dette er god sirkulærøkonomi, i stedet for at utstyr blir stående i boder og kjellere, vil utstyret nå komme opp og frem og flere kan dra nytte av det var politikerene samtemt om.


Viktig for flere målgrupper BUA er en idell stiftelse som låner ut aktivitetsutstyr gratis. Dette gjør at alle kan få lik mulighet til å delta. Under markeringen var det flere innom for å ikke bare titte på nytt utstyr, men også flere gjennomførte lån. Tilbudet er ikke bare for personer med varige funksjonsnedsettelser. Et konkret eksempel kan være skoleturen et barn med brukket fot ikke kan bli med på, om de ikke får lånt utstyret. Med utstyr fra BUA er muligheten der, og deltagelsen blir sikret. Noen av våre nyankomne flyktninger opplever også at tilgangen til BUA gir skikkelig ustyr og en slipper å måtte velge de billigste løsningene. Gode produkter gir gode liv. BUAs satsning har vær mulig gjennom godt samarbeid med flere gode aktører. Handikapforbundet i Trøndelag har vært støttespiller og Gjensidigestiftelsen har bidratt med midler. Litt av utstyret som nå er til utlån får du sett på bildene.





277 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page